Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων Κλέος

Ο Ιρλανδός νομπελίστας Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς είναι ο πρώτος συγγραφέας τον οποίο επιλέξαμε να παρουσιάσουμε στους αναγνώστες μας. Ο Γέητς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ου αιώνα, έχοντας γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, θεατρικά έργα αλλά και δοκίμια. Το βιβλίο του Ιρλανδού συγγραφέα που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλέος είναι «Το Μυστικό Ρόδο».

Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων ρομαντικής φανταστικής λογοτεχνίας που ξεκινά με ένα ποίημα και δημοσιεύεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένη στην χώρα μας. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1897 όταν ο Γέητς βρισκόταν στην ωρίμανση της πρώτης λογοτεχνικής του εποχής.  Ήταν τότε που οι ρομαντικές του καταβολές είχαν αρχίσει να μπολιάζονται με επιρροές του Συμβολισμού ενώ και τα υπόλοιπα κεντρικά γνωρίσματα της πνευματικής του συγκρότησης, όπως το ενδιαφέρον για τον αποκρυφισμό και για την ιδεολογία της ιρλανδικής παραδοσιοκρατίας, αναδύονταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του. Αναμφίβολα «Το Μυστικό Ρόδο» αποτελεί ένα δείγμα της παλιάς, αληθινής λογοτεχνίας του φανταστικού. 


Όπως μαρτυρά κι ο ίδιος ο Γέητς, στον φιλοσοφικό πυρήνα του «Μυστικού Ρόδου» υφίσταται η ιδέα της σύγκρουσης μιας ιδεαλιστικής πνευματικής τάξης με τις βάρβαρες δυνάμεις του κόσμου της υλικής εμπειρίας. Μια αντιπαράθεση, δηλαδή, του ιδεαλισμού με τον υλισμό. Οι εκδηλώσεις του ιδεαλισμού μπορούν να ανιχνευτούν εντός αυτών των διηγημάτων σε ποικίλες και διαφορετικές περιπτώσεις της ιρλανδικής παράδοσης. Ο ιππότης που θυσιάζεται για το κοινό καλό, ο απαγορευμένος έρωτας ενός γενναίου παλαιστή με μια λογοδοσμένη αρχοντοπούλα, ο αγιασμένος αλαφροΐσκιωτος που κάνει θαύματα, ο πάμφτωχος και απόκληρος βάρδος. Σ’ αυτές και σ’ άλλες ακόμη περιπτώσεις η πέννα του Γέητς αναδεικνύει την αύρα των δυνάμεων του ουρανού και των αρχετύπων. Ωστόσο, σχεδόν πάντα, στο τέλος το πνεύμα ηττάται από την ύλη. Είτε οι ιδεαλιστικοί τρόποι περνάνε από το θέατρο του ιστορικού βίου χωρίς να γίνουν κατανοητοί από τον μέσο άνθρωπο, είτε παρερμηνεύονται ως επικίνδυνοι και απόκοσμοι. 

Οι σελίδες του «Μυστικού Ρόδου» μαρτυρούν ότι ο Γέητς ήταν σαφώς ένας ιδεαλιστής. Δεν χαρακτηρίστηκε όμως από την πίστη στην «πλατωνική» ακούραστη θέληση προκειμένου να καταστούν οι ουράνιοι τρόποι του ιδεαλισμού κοινωνικά αποδεκτοί. Αντιθέτως, υιοθέτησε μια ρομαντικά μελαγχολική αποδοχή του πεσιμιστικού συμπεράσματος ότι ο κόσμος της καθημερινότητας θα αποτελεί το βασίλειο των υλιστών και θα περιθωριοποιεί εκείνους τους λίγους, που οι ψυχικοί τους δίαυλοι θα είναι ανοικτοί ώστε να αφουγκράζονται τα κελεύσματα του ουράνιου κόσμου των ιδεών.


Στα διηγήματα του «Μυστικού Ρόδου» ο Γέητς επιχειρεί το πνευματικό πάντρεμα του παγανισμού με τον χριστιανισμό. Αρκετές φορές, πάντως, αποδίδει στις καθεστηκυίες δομές του χριστιανισμού τα «γήινα» και «υλιστικά» γνωρίσματα ενώ στους απόκληρους παγάνους, στους περιπλανώμενους ιππότες ή στους χριστιανούς θρησκευόμενους αλαφροΐσκιωτους τα ιδεαλιστικά. Ωστόσο πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του ρομαντικού του ύφους αποτελεί το εισαγωγικό ποίημα «Προς το μυστικό Ρόδο». Σε αυτό παρατηρούμε το αφηγηματικό πλέξιμο της παγανιστικής αρχαιότητας με τον χριστιανικό μεσαίωνα σε ένα φόντο που συγκροτείται πάνω στις εθνικές ιρλανδικές παραδόσεις, από το οποίο αναδύεται μια υμνική διάθεση προς τον αγνό έρωτα ενώ το φιλοσοφικό υπόβαθρο του ποιήματος παραμένει ιδεαλιστικό.

Το μυστικό Ρόδο συμβολίζει την ουσία του Θείου. Το εξομολογείται εξάλλου και ο ηλικιωμένος ιππότης του δεύτερου διηγήματος αυτής της συλλογής, που φέρει τον τίτλο «Αφήνοντας το Ρόδο». Πολλοί, βέβαια, είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο συμβολισμός σε αυτό το ποίημα είναι τριπλός και πέρα από τον Θεό συμπεριλαμβάνει την αγαπημένη του Μαντ Γκον και την πατρίδα του την Ιρλανδία. Και μάλλον έχουν δίκιο καθώς ο Γέητς σε όλη την διάρκεια της ζωής του περιέβαλε με θεία αφοσίωση τόσο την αγαπημένη του όσο και την πατρίδα του.


Ευελπιστούμε ότι οι αναγνώστες μας, ακροβατώντας ανάμεσα στα βελούδινα πέταλα και στον αγκαθωτό κορμό του «Μυστικού Ρόδου», θα απολαύσουν ένα λογοτεχνικό ταξίδι στα μυθικά πεδία της ιρλανδικής παράδοσης και θα γνωρίσουν την «σκηνή» των Ιρλανδών νεορομαντικών των τελών του 19ου αιώνα. 

Η λιανική τιμή του βιβλίου είναι 9.5 ευρώ

Μπορείτε να αγοράσετε «Το Μυστικό Ρόδο»  ζητώντας το στα mail flefalo@gmail.com και kleospublications@gmail.com, καθώς επίσης και από τα βιβλιοπωλεία του κέντρου των Αθηνών

Βιβλιοφιλία, Μαυρομιχάλη 7

Solaris, Μπόταση 6

Comicon-shop, Σόλωνος 128

Λαβύρινθος, Ιπποκράτους 108

Tilt, Ασκληπιού 37

Η Γωνιά του Βιβλίου, Χαριλάου Τρικούπη 18

Αλληλεγγύη των Φίλων, Χαριλάου Τρικούπη 14 (εντός στοάς)

Λόγχη, Πινδάρου 12 (Κολωνάκι) 2ος όροφος

της Θεσσαλονίκης

Η Άγνωστη Καντάθ, Αιμιλιανού Γρεβενών 6 (Πλατεία Ναυαρίνου) 

Αριστοτέλειο, Ερμού 61

της Αμαλιάδας

Βιβλιόχωρος, Φιλικής Εταιρίας 2

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Οι εκδόσεις Κλέος

Οι εκδόσεις Κλέος αποτελούν την υλοποίηση μιας παλαιότερης ιδέας ορισμένων μελών της Φοιτητικής Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας προκειμένου η λέσχη μας, πέρα από το περιοδικό «Φανταστική Λογοτεχνία», την ραδιοφωνική εκπομπή και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που διαθέτει, να προχωρήσει στην δημιουργία και ενός εκδοτικού σκέλους. Ο Σταμάτης Μαμούτος αποφάσισε να αναλάβει προσωπικά αυτό το εγχείρημα..και κάπως έτσι, οι εκδόσεις Κλέος έλαβαν υπόσταση τον Δεκέμβριο του 2016.


Στόχος των εκδόσεών μας είναι η κυκλοφορία στην ελληνική γλώσσα λογοτεχνικών, θεωρητικών αλλά και επιστημονικών έργων με θεματικές που αφορούν το πεδίο του Ρομαντισμού. Ρομαντικοί και νεορομαντικοί συγγραφείς βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εκδοτικής μας προσπάθειας και είναι αναμφίβολο ότι σε αυτή την προσπάθεια η παλιά, αληθινή λογοτεχνία του φανταστικού έχει περίοπτη θέση.

Ελπίζουμε πως οι κυκλοφορίες των εκδόσεών μας θα τέρψουν τους αναγνώστες και θα συμβάλουν στην προβολή της ρομαντικής βιβλιογραφίας. Μιας ρομαντικής βιβλιογραφίας η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει βρει την θέση που της αντιστοιχεί στο ελληνικό εκδοτικό στερέωμα.

Επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kleospublications@gmail.com